[...] sojowy został odtłuszczony lub w inny sposób zmodyfikowany, znacznie traci na tym jego wartość odżywcza. Co więcej, większość tłuszczów sojowych to tłuszcze nienasycone oraz omega-3-kwasy tłuszczowe, a wiec substancje pożyteczne i pożądane. Badania dowodzą, że zapobiegają one zawałom serca oraz przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. [...]
[...] tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże... Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy [...]
[...] organicznego ( mleczan, cytrynian, asparaginian) podane po treningu lub na noc przed snem. ACE - standardowa dawka antyoksydantów podana przed treningiem. Kwasy tłuszczowe omega 3, w ilości od 0,5 do 1g (aktywnego EPA i DHA) podane w dwóch porcjach najlepiej do śniadania i do posiłku po treningu. Fat burner oparty na: lecytynie, cholinie i [...]
No w koncu sie udalo chcialem zamiescic kilka dobrych diet, moze zaoszczedzi to wielu osoba czasu na ukladanie wlasnej. Zamieszczalem juz poprawione przez danego uzytkownika wersje diet. Mam nadzieje ze autorzy nie maja nic przeciwko ze ich dieta bedzie wlepiona do tego postu, a nawet gdyby to co mi tam ;P Diety upozadkowane wagowo rosnaco. by [...]
[...] utrzymać wysokie tempo przemiany materii. Do dziennej dawki suplementów warto takie dodać łyżkę stołową oleju lnianego lub 7-8 kapsułek zawierających kwasy tłuszczowe omega-3. Zaczerpnięte z: http://www.kulturystyka.org.pl SUPLEMENTY WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE Czy suplementy spalające tłuszcz działają? Często słyszę to pytanie, ale nie ma na [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
[...] może być odpowiednie żywienie, gdyż duże znaczenie w funkcjonowaniu układu odpornościowego mają m.in. bakterie jelitowe, witaminy C, D i E, oraz cynk, czy kwasy omega-3. Zapalenie płuc lub zatok Zapalenia zarówno płuc, jak i zatok mogą być konsekwencją infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, ale mogą być również wywoływane [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] się z tradycyjnym chowem kur, a nie zawsze to przekłada się na to, co znajdziemy w środku. „Jajka Omega 3”, to też dobry chwyt marketingowy. Przecież każde jajko ma kwasy omega-3 oraz omega-6. Niewiedza konsumentów powoduje, że często sięgamy po jajka w ładnym, kolorowym opakowaniu, gdzie widzimy uśmiechniętą kurę, farmę, natomiast środek [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] stanu zapalnego. Tak można utuczyć każdego i zaszkodzić nawet najzdrowszej osobie. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. [...]
[...] and vegetable intake with adiposity: a systematic review https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2010.00786.x H. Ciborowska, A. Rudnicka. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo PZWL, WYDANIE III. Simopoulos AP1. “The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909